DERS TANITIM BİLGİLERİ


Dersin Adı
Otel İşletmeciliği
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
MTOI 103
Güz
3
0
3
5
Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Ön Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Otel departmanları ve departmanların işleyiş ve yönetim şekilleri ile ilgili detaylı bilgi vermek ve otelin bölümlerini inceleyip pazardaki önemini tartışmaktır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Konaklama sektörünün gelişimi, yapısı ve operasyonları ile ilgili yorum yapabilecektir.
  • Konaklama işletmelerinin organizasyon yapısını açıklayabilecektir.
  • Konaklama işletmelerini sınıflandırabilecektir.
  • Konaklama işletmelerinde kullanılan teknik kelimeleri kullanabilecektir.
  • Konaklama işletmelerinde çalışanların görev tanımlarını açıklayabilecektir.
Ders Tanımı Otel İşletmeciliği dersi konaklama sektörünün gelişimi, yapısı ve operasyonları ile ilgili bilgiler verir. Çeşitli otel sınıfları tanıtılır. Otel yönetiminde otel yöneticilerinin görev ve sorumlulukları incelenir ve otel yönetim biçimleri anlatılır. Otellerde önbüro, kat hizmetleri, satış ve pazarlama, teknik servis, yiyecek içecek departmanları detaylı olarak incelenir.
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Giriş, Otel işletmelerinin Tanımı, Sınıflandırılması Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 1
2 Yıldız Sistemine göre Konaklama Tesislerinin Nitelikleri ve Özellikleri Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 2
3 Yönetim Fonksiyonları ve Otel Yönetimi Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 3
4 Odalar Bölümü Hizmetleri Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 4
5 Odalar Bölümü Hizmetleri Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 4
6 Otel İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 5
7 Arasınav
8 Otel İşletmelerinde Müşteri İlişkileri Yönetimi Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 6
9 Otel İşletmelerinde Halka İlişkiler Faaliyetleri Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 7
10 Otel İşletmelerinde Muhasebe Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 8
11 Otel İşletmelerinde Pazarlama Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 8
12 Otel İşletmelerinde Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 9
13 Otel İşletmelerinde Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 9
14 Sunum Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 10
15 Genel Değerlendirme Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 1-10
16 Final
Ders Kitabı

Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA

Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
16
10
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
10
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
15
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
30
Final Sınavı
1
35
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
19
65
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
1
35
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
3
48
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
10
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
10
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
1
7
Final Sınavı
1
7
    Toplam
130

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Turizm ve otel işletmeciliği alanına temel oluşturan kuram, kavram, yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibidir.

X
2

Turizm alanında edindiği bilgileri uygulama alanında kullanır.

X
3

Alanı ile ilgili olarak toplumsal, bilimsel, kültürel, hukuksal ve etik değerlere uygun hareket eder.

X
4

Turizm sektöründe yer alan işletmelerin satış pazarlama stratejilerini geliştirir.

X
5

Ülke ekonomisi ile turizm ekonomisi arasındaki ilişkiyi yorumlar.

X
6

Alan ve alandışı gelişmeleri yakından takip ederek, sosyal ve akademik yönden kendisini geliştirir.

X
7

İki yabancı dili kullanarak turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgileri izlemek ve meslektaşları ile iletişim kurar.

X
8

Mutfak hizmetleri ve teknikleri ile ilgili bilgi ve beceriye sahip olup, ikram ve servis usullerini uygular.

X
9

Turizm ve otel işletmeciliği alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar programlarını kullanır.

X
10

Edindiği bilgi ve becerileri toplam kalite yönetimi yaklaşımıyla değerlendirerek sürekli gelişimini sağlar.

X
11

Otel işletmesinde yer alan; önbüro, kat hizmetleri, yiyecek içecek ve insan kaynakları, muhasebe departmanlarının işleyişini kavrayarak stratejilerini uygular.

X
12

Toplantı, kongre, konferans, fuar organizasyonlarını planlar ve uygular.

X
13

Seyahat acentaları ve tur operatörlerinin çalışma alanını kavrayarak biletleme, ürün geliştirme ve paket tur tasarlama görevlerini yerine getirir

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest