Dersin Adı | Otel İşletmeciliği |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MTOI 103 | Güz | 3 | 0 | 3 | 5 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Zorunlu | |||||
Dersin Düzeyi | Ön Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Otel departmanları ve departmanların işleyiş ve yönetim şekilleri ile ilgili detaylı bilgi vermek ve otelin bölümlerini inceleyip pazardaki önemini tartışmaktır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Otel İşletmeciliği dersi konaklama sektörünün gelişimi, yapısı ve operasyonları ile ilgili bilgiler verir. Çeşitli otel sınıfları tanıtılır. Otel yönetiminde otel yöneticilerinin görev ve sorumlulukları incelenir ve otel yönetim biçimleri anlatılır. Otellerde önbüro, kat hizmetleri, satış ve pazarlama, teknik servis, yiyecek içecek departmanları detaylı olarak incelenir. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | X |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Giriş, Otel işletmelerinin Tanımı, Sınıflandırılması | Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 1 |
2 | Yıldız Sistemine göre Konaklama Tesislerinin Nitelikleri ve Özellikleri | Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 2 |
3 | Yönetim Fonksiyonları ve Otel Yönetimi | Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 3 |
4 | Odalar Bölümü Hizmetleri | Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 4 |
5 | Odalar Bölümü Hizmetleri | Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 4 |
6 | Otel İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi | Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 5 |
7 | Arasınav | |
8 | Otel İşletmelerinde Müşteri İlişkileri Yönetimi | Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 6 |
9 | Otel İşletmelerinde Halka İlişkiler Faaliyetleri | Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 7 |
10 | Otel İşletmelerinde Muhasebe | Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 8 |
11 | Otel İşletmelerinde Pazarlama | Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 8 |
12 | Otel İşletmelerinde Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi | Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 9 |
13 | Otel İşletmelerinde Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi | Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 9 |
14 | Sunum | Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 10 |
15 | Genel Değerlendirme | Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA Bölüm 1-10 |
16 | Final |
Ders Kitabı | Meryem Akoglan Kozak, Otel İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, 2016, ANKARA |
Önerilen Okumalar/Materyaller |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 16 | 10 |
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | 1 | 10 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 15 |
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 30 |
Final Sınavı | 1 | 35 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 19 | 65 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 35 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 3 | 48 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | 1 | 10 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 10 | |
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 7 | |
Final Sınavı | 1 | 7 | |
Toplam | 130 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Turizm ve otel işletmeciliği alanına temel oluşturan kuram, kavram, yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibidir. | X | ||||
2 | Turizm alanında edindiği bilgileri uygulama alanında kullanır. | X | ||||
3 | Alanı ile ilgili olarak toplumsal, bilimsel, kültürel, hukuksal ve etik değerlere uygun hareket eder. | X | ||||
4 | Turizm sektöründe yer alan işletmelerin satış pazarlama stratejilerini geliştirir. | X | ||||
5 | Ülke ekonomisi ile turizm ekonomisi arasındaki ilişkiyi yorumlar. | X | ||||
6 | Alan ve alandışı gelişmeleri yakından takip ederek, sosyal ve akademik yönden kendisini geliştirir. | X | ||||
7 | İki yabancı dili kullanarak turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgileri izlemek ve meslektaşları ile iletişim kurar. | X | ||||
8 | Mutfak hizmetleri ve teknikleri ile ilgili bilgi ve beceriye sahip olup, ikram ve servis usullerini uygular. | X | ||||
9 | Turizm ve otel işletmeciliği alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar programlarını kullanır. | X | ||||
10 | Edindiği bilgi ve becerileri toplam kalite yönetimi yaklaşımıyla değerlendirerek sürekli gelişimini sağlar. | X | ||||
11 | Otel işletmesinde yer alan; önbüro, kat hizmetleri, yiyecek içecek ve insan kaynakları, muhasebe departmanlarının işleyişini kavrayarak stratejilerini uygular. | X | ||||
12 | Toplantı, kongre, konferans, fuar organizasyonlarını planlar ve uygular. | X | ||||
13 | Seyahat acentaları ve tur operatörlerinin çalışma alanını kavrayarak biletleme, ürün geliştirme ve paket tur tasarlama görevlerini yerine getirir |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest